Om tarmen och mikrofloran

Om tarmen

Tarmen är gränsen mellan utsidan och insidan av kroppen och också kroppens viktigaste område för kontakt och utbyte. Tarmens välbefinnande och balans är avgörande för vår hälsa och tillväxt.

Fakta om tarmen

  • Ca 9 meter lång.
  • Vi producerar ca 75 kg avföring per år och 6 ton under en livstid, varav hälften utgörs av bakterier.
  • Tarmen har en yta på ca 400 m2. vilket motsvarar en tennisplan.
  • Vi har 100 000 miljarder bakterier i tarmen vilket är 10 ggr fler än det totala antalet celler i hela kroppen.
  • Ca 70 % av kroppens immunceller/försvar finns i tarmen.
  • 100 miljoner nerver finns i tarmen.

Om mikrofloran

  • Totalt 100 000 miljarder bakterier från 1 000 olika arter, alla med sin specifika funktion.
  • Varje individ har en unik tarmflora, ett genetiskt ID-kort.

Olika typer av bakterier

  • Bosatta bakterier – den egna koloniserade tarmfloran, unik för varje individ.
  • Passerande bakterier – tillförs kroppen genom mat eller kosttillskott. Dessa koloniserar inte i tarmen, utan fungerar dels som hjälp för de bosatta bakterierna, dels genom sina egna stamspecifika egenskaper under den korta tid på 2-20 dagar som de lever och verkar i tarmen.
  • Mångfalden är mycket viktig för att upprätthålla balansen.  

Den viktiga balansen

Mikrofloran är ett komplext ekosystem och ansvarar för exempelvis matsmältning och kroppens immunsystem.

Många faktorer inverkar på denna balans

  • Ändrade eller dåliga kostvanor
  • Stress
  • Åldrande
  • Antibiotika
  • Intag av sjukdomsframkallande bakterier

En rubbad balans kan orsaka en rad olika problem.

Lär dig mer om magen

Vad är IBS?

IBS - Irritable Bowel Syndrome, eller irritabel tarm som den också kallas på Svenska. IBS drabbar ca 10–20 % av befolkningen och debuterar oftast före 40 års ålder. Kvinnor är kraftigt överrepresenterade, men troligt finns ett stort mörkertal även hos män.

Lär dig mer om magen

Probiotika och Immunsystemet

Immunsystemets ansvar är att skydda oss och hålla balansen mellan inkräktare och försvar genom rätt immunsvar, men också genom fysiska, mekaniska, kemiska och mikrobiologiska barriärer såsom urinvägar, hud och mag-tarmkanal.

Lär dig mer om magen

S.Boulardii - Den probiotiske gjæren som redder ferien

Året er 1923. Den franske mikrobiologen Henri Boulard er på gjennomreise i Sørøst-Asia og havner midt i en koleraepidemi. Han oppdager at lokalbefolkningen lager te fra skall av litchi og mangostanfrukt for å lindre den akutte diaréen forårsaket av kolera, og dette gjør ham nysgjerrig.

Lär dig mer om magen

Hvorfor er melkesyrebakterier så viktige for oss?

Dårlig kosthold og en stressende livsstil utsetter tarmfloraen for store utfordringer. Det er nå kjent at artsrikdommen og bakterieinnholdet i tarmfloraen påvirkes av hvordan vi lever og hva vi spiser, og at jo større artsrikdom i tarmfloraen, desto bedre er vår motstandsdyktighet mot sykdom og ubalanse.

Lär dig mer om magen

Den viktige tarmfloraen til de små

Tarmfloraen etableres og utvikler seg gradvis i ulike stadier i løpet av de første 1000 dagene. Mangfoldet og sammensetningen av spedbarnets tarmflora påvirkes av flere faktorer...

Lär dig mer om magen

Våre produsenter

I 1934 ble Institut Rosell grunnlagt av mikrobiologen Dr. José Maria Rosell og Dr. Edouard Brochu og står i dag som pionerer for utviklingen av probiotika i verden.

Lär dig mer om magen

Säkrad överlevnad och patenterade skyddstekniker

Egenskaperna och aktiviteten hos mjölksyrabakterier beror på deras på deras livsduglighet i mag-tarmkanalen hos värden där de primärt verkar.

Lär dig mer om magen

Resesällskapet som kan rädda semestern.

När man reser finns det risk för att magen kommer i olag och semestern får tillbringas på toaletten. Men med rätt förberedelser kan risken minskas, eller helt utebli

Lär dig mer om magen

Orolig mage

Störningar i mag-tarmkanalen – eller ”orolig mage” – är dessvärre ett utbrett problem idag.

Lär dig mer om magen

Om mjölksyrabakterier

Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter.

Lär dig mer om magen

Mikroorganismer och probiotika

Ordet probiotika myntades redan 1965, men kommer ursprungligen från grekiskan ochbetyder ”för livet”. Världshälsoorganisationen WHO har senare definierat ordet och dessbetydelse...

Lär dig mer om magen

Magbarometern berättar hur svenska magar mår.

70% uppger att de haft olika typer av magbesvär den senaste 12 månadersperioden.

Lär dig mer om magen

Karakterisering viser de spesielle egenskapene til bakteriestammene.

Det finnes mange forskjellige stammer av for eksempel Lactobacillus acidophilus, men de har ikke alle de samme egenskapene, men påvirker på forskjellige måter

Lär dig mer om magen

Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

Ballongmage, uppblåst och gasig är de absolut vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.