Resesällskapet som kan rädda semestern.

Vi reser till fjärran destinationer som aldrig förr. Enbart Thailand tar emot drygt 300 000 svenskar per år. Men ju mer spännande och avlägsna destinationer, desto större risk för att magen kommer i olag och semestern får tillbringas på toaletten. Men med rätt förberedelser kan risken minskas eller till och med helt utebli.

‍”Turistmage” är ett globalt fenomen. Så fort vi rör oss över en kontinent, eller mellan kontinenter, rör vi oss också mellan olika bakteriekulturer. Detta innebär omställningar och främmande bakterier som plötsligt når magen och tarmarna, främst via mat och dryck. Statistiken visar tydligt att detta är ett utbrett problem. Enligt resebarometern drabbas nästan 50 % av alla resenärer av någon form av ”turistmage”.  

Riskerar en vecka på toa

Risken för ”turistmage” varierar med destination och det är framförallt mat och dryck som är orsaken till besvären. I en tredjedel av fallen är det den välkända och fruktade E-coli-bakterien som stör tarmfloran. Resultatet blir i värsta fall en vecka på hotellets toalett med åtföljande magkramper och illamående.

Den unika mjölksyrajästen från Asien

Den franska mikrobiologen Henri Boulard reste 1923 på en expedition till Sydostasien där han upptäckte att invånarna gjorde té på skalet från litchi- och mangostanfrukt för att lindra magbesvär. Henri lyckades identifiera och isolera en unik jästsvamp med probiotiska egenskaper från frukterna som han senare gav sitt efternamn, Saccharomyces Boulardii.  

Under åren sedan upptäckten har S. Boulardii studerats vetenskapligt i fler än 100 kliniska prövningar över världen över och finns idag även i reseprodukten LactiPlus TRAVEL, identisk med originalet.

En reseprodukt värd namnet

LactiPlus TRAVEL tillverkas av världsledande Lallemand Health Solutions i Kanada och innehåller förutom S. Boulardii ett välstuderat bredspektrum av 4 miljarder levande mjölksyrabakterier och bifidobakterier från 3 olika stammar. Med en kapsel om dagen räcker en förpackning LactiPlus TRAVEL till 30 dagars resande för en person. Ett bättre resesällskap kan man knappast tänka sig.

Lär dig mer om magen

Vad är IBS?

IBS - Irritable Bowel Syndrome, eller irritabel tarm som den också kallas på Svenska. IBS drabbar ca 10–20 % av befolkningen och debuterar oftast före 40 års ålder. Kvinnor är kraftigt överrepresenterade, men troligt finns ett stort mörkertal även hos män.

Lär dig mer om magen

Probiotika och Immunsystemet

Immunsystemets ansvar är att skydda oss och hålla balansen mellan inkräktare och försvar genom rätt immunsvar, men också genom fysiska, mekaniska, kemiska och mikrobiologiska barriärer såsom urinvägar, hud och mag-tarmkanal.

Lär dig mer om magen

S.Boulardii - Den probiotiske gjæren som redder ferien

Året er 1923. Den franske mikrobiologen Henri Boulard er på gjennomreise i Sørøst-Asia og havner midt i en koleraepidemi. Han oppdager at lokalbefolkningen lager te fra skall av litchi og mangostanfrukt for å lindre den akutte diaréen forårsaket av kolera, og dette gjør ham nysgjerrig.

Lär dig mer om magen

Hvorfor er melkesyrebakterier så viktige for oss?

Dårlig kosthold og en stressende livsstil utsetter tarmfloraen for store utfordringer. Det er nå kjent at artsrikdommen og bakterieinnholdet i tarmfloraen påvirkes av hvordan vi lever og hva vi spiser, og at jo større artsrikdom i tarmfloraen, desto bedre er vår motstandsdyktighet mot sykdom og ubalanse.

Lär dig mer om magen

Den viktige tarmfloraen til de små

Tarmfloraen etableres og utvikler seg gradvis i ulike stadier i løpet av de første 1000 dagene. Mangfoldet og sammensetningen av spedbarnets tarmflora påvirkes av flere faktorer...

Lär dig mer om magen

Våre produsenter

I 1934 ble Institut Rosell grunnlagt av mikrobiologen Dr. José Maria Rosell og Dr. Edouard Brochu og står i dag som pionerer for utviklingen av probiotika i verden.

Lär dig mer om magen

Säkrad överlevnad och patenterade skyddstekniker

Egenskaperna och aktiviteten hos mjölksyrabakterier beror på deras på deras livsduglighet i mag-tarmkanalen hos värden där de primärt verkar.

Lär dig mer om magen

Orolig mage

Störningar i mag-tarmkanalen – eller ”orolig mage” – är dessvärre ett utbrett problem idag.

Lär dig mer om magen

Om tarmen och mikrofloran

Tarmen är gränsen mellan utsidan och insidan av kroppen och också kroppens viktigaste område för kontakt och utbyte.

Lär dig mer om magen

Om mjölksyrabakterier

Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter.

Lär dig mer om magen

Mikroorganismer och probiotika

Ordet probiotika myntades redan 1965, men kommer ursprungligen från grekiskan ochbetyder ”för livet”. Världshälsoorganisationen WHO har senare definierat ordet och dessbetydelse...

Lär dig mer om magen

Magbarometern berättar hur svenska magar mår.

70% uppger att de haft olika typer av magbesvär den senaste 12 månadersperioden.

Lär dig mer om magen

Karakterisering viser de spesielle egenskapene til bakteriestammene.

Det finnes mange forskjellige stammer av for eksempel Lactobacillus acidophilus, men de har ikke alle de samme egenskapene, men påvirker på forskjellige måter

Lär dig mer om magen

Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

Ballongmage, uppblåst och gasig är de absolut vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.