Vad är IBS?

Vad är IBS?

IBS - Irritable Bowel Syndrome, eller irritabel tarm som den också kallas på Svenska. Denna funktionella sjukdom har många namn och är inte ett nytt fenomen, IBS har varit känd i nästan 200 år under många olika benämningar och är en sjukdom som drabbar allt fler och allt yngre.

IBS drabbar ca 10–20 % av befolkningen och debuterar oftast före 40 års ålder. Kvinnor är kraftigt överrepresenterade, men troligt finns ett stort mörkertal även hos män. Sjukdomen innebär stort lidande för de drabbade och står för 20 – 50 % av besök till mag-tarmspecialist och är idag den näst vanligaste orsaken till frånvaro från jobb eller skola.

Diagnos

Att diagnostisera IBS är svårt då symtomen sällan är konstanta och varierar stort från individ till individ över tid. Diagnos fastställs dels genom uteslutande av annan sjukdom, dels genom uppställda kriterier, de så kallade Rome IV-kriterierna för att lättare kunna ringa in symtomen och hitta samband:

Återkommande buksmärta minst en gång i veckan i genomsnitt de senaste tre månaderna sammankopplat med minst två av dessa:

  • relaterat till avföring
  • förändring av avföringens frekvens
  • förändring i formen (utseende) av avföring

Utlösande faktorer till IBS

Ett flertal faktorer har sitt inspel i de fysiologiska följderna av en utvecklad IBS.

  • Psykosociala omständigheter - stress och livskriser föregår ofta en debut av IBS.
  • Inflammation / Infektion - debut efter mag-tarminfektion.
  • Kognitiva faktorer - hur vi hanterar problem och motgångar.
  • Läkemedel.
  • SIBO - bakteriell överväxt i tunntarmen av bakterier som normalt finns i tjocktarmen.
    I studier har man sett att SIBO förekommer hos ca 60 - 80 % av IBS-drabbade.

Fysiologiska följder

Tidigare ansågs IBS ha psykosomatiska orsaker då symtomen hade så stor variation mellan de drabbade. Modern forskning ger istället insikter och förståelse för fysiologiska orsaker:

Samspelet mellan tarmflora och hjärna förändras. Tarmflorans kommunikation med hjärnan spelar en central roll i symtombilden av IBS.

Tarmens genomsläpplighet försämras och leder till ökat intrång av skadliga ämnen

Inflammatoriska förändringar i tarmens nervsystem

Dysbios - obalans i tarmfloran som är ett resultat av bland annat överväxt av proinflammatoriska bakterier i kombination med låg förekomst av skyddande, goda bakterier och låg artrikedom (mångfald).

IBS-kategorier

Variationen av symtom för IBS-drabbade är stor och delas in i olika subkategorier.

IBS-C (förstoppning)

IBS-D (diarré)

IBS-M (varierande avföring)

IBS-I (utlöst av föregående infektion/inflammation)

IBS-U (odefinierad)

Symtombild

Visceral överkänslighet innebär en ökad smärtkänslighet i buken och är det dominerande symtomet vid IBS. Tarmens arbete styrs av ett samspel mellan hormoner och nervsignaler. IBS-drabbade har en ökad känslighet i dessa nerver och upplever ca 10 gånger mer smärta vid stimulans i mag-tarmkanalen än friska individer.

Buksmärta påverkar mer än hälften av IBS-profiler med förstoppning och va 80 % av IBS-profiler med diarré. Visceral överkänslighet kan liknas vid en ond cirkel av samverkande faktorer och är svår att bryta.

Avföringsrubbningar

Förändrad och varierande frekvens och konsistens.

Dyspepsi

Besvär från övre delen av magen som kan innefatta tidig mättnadskänsla och en brinnande känsla i övre maggropen.

Uppkördhet / buksvullnad / gasbesvär

Vid IBS samlas en ökad mängd gaser i magen som ger magknip, svullnad och uppkördhet och förvärras ofta vid måltid.

Trötthet / Nedstämdhet

IBS påverkar vardagen för många, med psykiska symtom som ångest och nedstämdhet och är idag den näst största orsaken till frånvaro från jobb eller skola.

Behandling

IBS har en komplex och varierande symtombild och det är därför svårt att hitta en behandling som långsiktigt passar alla. Att behandla IBS handlar om att förstå vad som ger besvären och vad man kan lägga till och dra ifrån för att minska sina besvär. Ofta behövs en kombination av olika behandlingar för att nå det bästa resultatet.

Vanliga läkemedel

  • Bulkmedel
  • Läkemedel mot diarré
  • Laxerande medel
  • Antidepressiva läkemedel
  • Protonpumpshämmare - magsyrasänkande medel

Fodmap - kostbehandling

  • Utvecklad 2005 av forskare och dietister i Australien.
  • Studier visar att 75 % blir hjälpta av FODMAP.
  • Går ut på att välja bort fermenterbara kolhydrater från kosten och behålla dem som inte ger symtom.

Probiotika

Högdoserad, dokumenterad probiotika har i studier visat fin effekt vid IBS och är idag ett etablerat komplement för mag-tarmspecialister vid IBS-behandling.

Psyko/fysiologisk behandling

  • Avslappning
  • KBT (Kognitiv beteendeterapi)
  • Hypnos - studier visar en stor förbättring av symtombilden
  • TNS, akupunktur

Summering

IBS är en komplex och ofta livspåverkande sjukdom som kräver en individuell och holistisk behandlingsstrategi. Genom att förstå sina triggers, arbeta med kost, och eventuellt kombinera medicinsk behandling med psykologiska insatser kan många hitta lindring och förbättra sin livskvalitet. Kom ihåg att det inte finns en universallösning – vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det är viktigt att arbeta nära en läkare eller specialist för att utveckla en behandlingsplan som passar just dina behov.

Lär dig mer om magen

Probiotika och Immunsystemet

Immunsystemets ansvar är att skydda oss och hålla balansen mellan inkräktare och försvar genom rätt immunsvar, men också genom fysiska, mekaniska, kemiska och mikrobiologiska barriärer såsom urinvägar, hud och mag-tarmkanal.

Lär dig mer om magen

S.Boulardii - Den probiotiska jästen som räddar semestern

Året är 1923. Den franska mikrobiologen Henri Boulard är på genomresa i Sydostasien och hamnar mitt i en koleraepidemi. Han upptäcker att lokalbefolkningen gör té på skalet av litchi- och mangostanfrukt för att lindra den akuta diarré som koleran ger, vilket gör honom nyfiken..

Lär dig mer om magen

Vikten av att äta mjölksyrabakterier

Dålig kosthållning och ett levnadssätt med hög stress utsätter tarmfloran för stora utmaningar. Man vet idag att tarmflorans artrikedom och bakteriemängd påverkas av hur vi lever och vad vi äter och att ju större artrikedom tarmfloran har, desto bättre motståndskraft har vi motsjukdom och obalans.

Lär dig mer om magen

De lilla barnets viktiga tarmflora

Tarmfloran etableras och utvecklas gradvis i olika stadier under dessa 1 000 dagar. Mångfald och sammansättning i tarmfloran påverkas av flera faktorer..

Lär dig mer om magen

Mikroorganismer och probiotika

Ordet probiotika myntades redan 1965, men kommer ursprungligen från grekiskan ochbetyder ”för livet”. Världshälsoorganisationen WHO har senare definierat ordet och dessbetydelse...

Lär dig mer om magen

Säkrad överlevnad och patenterade skyddstekniker

Egenskaperna och aktiviteten hos mjölksyrabakterier beror på deras på deras livsduglighet i mag-tarmkanalen hos värden där de primärt verkar.

Lär dig mer om magen

Resesällskapet som kan rädda semestern.

När man reser finns det risk för att magen kommer i olag och semestern får tillbringas på toaletten. Men med rätt förberedelser kan risken minskas, eller helt utebli

Lär dig mer om magen

Orolig mage

Störningar i mag-tarmkanalen – eller ”orolig mage” – är dessvärre ett utbrett problem idag.

Lär dig mer om magen

Om tarmen och mikrofloran

Tarmen är gränsen mellan utsidan och insidan av kroppen och också kroppens viktigaste område för kontakt och utbyte.

Lär dig mer om magen

Om mjölksyrabakterier

Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter.

Lär dig mer om magen

Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

Ballongmage, uppblåst och gasig är de absolut vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

Lär dig mer om magen

Karakterisering visar bakteriestammarnas speciella egenskaper.

Det finns många olika stammar av exempelvis Lactobacillus acidophilus, men alla har inte samma egenskaper, utan påverkar sin miljö på olika sätt

Lär dig mer om magen

Våra tillverkare

1934 grundades Institut Rosell av mikrobiologen Dr José Maria Rosell och Dr Edouard Brochu och står idag som pionjärer för utvecklingen av probiotika i världen.

Lär dig mer om magen

Magbarometern berättar hur svenska magar mår.

70% uppger att de haft olika typer av magbesvär den senaste 12 månadersperioden.