De lilla barnets viktiga tarmflora
Tarmfloran och barnets 1000 första levnadsdagar
Under våra 1 000 första levnadsdagar växer och utvecklas hjärna, kropp och immunförsvar avsevärt och vår tillväxt är snabbare än under någon annan tid i våra liv. Våra första nio månader går vi från två celler till en nyfödd som mäter ca 50 cm i längd och ca 3 kg i vikt. Mellan födsel och tre års ålder fördubblas kroppsstorlek och vikt hela fem gånger.
Tarmflorans tre utvecklingsfaser
Med hjälp av s.k. gensekvensering då man analyserar samtliga gener som förekommer i en organism (även bakterier, svampar, virus osv) har forskarna kunnat slå fast att tarmflorans utveckling sker i tre distinkta faser:
- Utvecklingsfas (3 till 14 månader)
- Övergångsfas (15 till 30 månader)
- Stabil fas (31 till 46 månader)
Mikrobiell etablering
Tarmfloran etableras och utvecklas gradvis i olika stadier under dessa 1 000 dagar. Mångfald och sammansättning i tarmfloran påverkas av flera faktorer.
- Mammans mikrobiom - Syftar till mammans bakteriflora i vagina och tarm.
- Förlossningssätt - Barn som föds med kejsarsnitt får bakterier från mammans hud istället för mammans vaginala flora och tarm vilket påverkar vilka släkten som etableras.
- Om barnet ammas eller inte - Bröstmjölken speglar mammans tarmflora och innehåller också viktiga ämnen för den mikrobiella etableringen hos barnet.
- Den tidiga kosten - Precis som i alla andra delar av livet så är det viktigt med en mångsidig kost.
Bakteriell artrikedom skapar rätt mångfald
Den första koloniseringen av tarmen sker under förlossning när barnet kommer i kontakt med den vaginala floran och tarmfloran hos modern, vilket leder till etablering mikrobiell mångfald av olika bakteriesläkten där basen utgörs av Lactobacillus och Bifidobacterium.
Tarmfloran hos barn som föds med kejsarsnitt koloniseras i stället allra först av bakterier från mammans hud, vilket gör den mindre varierande och med färre skyddande bifidobakterier än tarmfloran hos barn som föds vaginalt.
Den skyddande bröstmjölken
Även amning har stor betydelse för utvecklingen av en varierad tarmflora. Forskning visar att bakteriesammansättningen i bröstmjölk speglar mammans tarmflora och att tarmfloran hos ammade barn har ett bättre skydd mot gastrointestinala infektioner och allergier.
Bröstmjölken innehåller dessutom en rad viktiga ämnen som skyddar det nyfödda barnet från infektioner och andra sjukdomar. Bröstmjölken ger näring till tarmfloran i form av oligosackarider, s.k. HMO (Human Milk Oligosackarides) som gynnar etablering av skyddande bifidobakterier.
Rätt bakterier är avgörande
Rätt bakterier och mikrobiell artrikedom i tarmfloran är helt avgörande för vår hälsa genom hela livet och brist på dessa kan skapa problem såsom ökad etablering av patogener (sjukdomsframkallande bakterier), mikrobiell obalans (dysbios), ökad risk för funktionsstörningar och ökad risk för kroniska sjukdomar.
Känslig tarm, IBS, Uppblåsthet, Gaser
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar IBS och Känslig tarm.
Bakterier, Tarmfloran, Maghälsa
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar om tarmfloran och de goda bakteriernas betydelse för vår maghälsa
Stärk ditt barns immunsystem, Goda Bakterier och D-Vitamin
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar om VAB, Barnets immunsystem, Goda bakterier och D-Vitamin
Uppblåst och gasig mage? Så återfår du balansen i tarmfloran
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de diskuterar ett av de vanligaste problemen i Sverige, nämligen en god och balanserad tarmflora.
Vad är IBS?
IBS - Irritable Bowel Syndrome, eller irritabel tarm som den också kallas på Svenska. IBS drabbar ca 10–20 % av befolkningen och debuterar oftast före 40 års ålder. Kvinnor är kraftigt överrepresenterade, men troligt finns ett stort mörkertal även hos män.
Probiotika och Immunsystemet
Immunsystemets ansvar är att skydda oss och hålla balansen mellan inkräktare och försvar genom rätt immunsvar, men också genom fysiska, mekaniska, kemiska och mikrobiologiska barriärer såsom urinvägar, hud och mag-tarmkanal.
S.Boulardii - Den probiotiska jästen som räddar semestern
Året är 1923. Den franska mikrobiologen Henri Boulard är på genomresa i Sydostasien och hamnar mitt i en koleraepidemi. Han upptäcker att lokalbefolkningen gör té på skalet av litchi- och mangostanfrukt för att lindra den akuta diarré som koleran ger, vilket gör honom nyfiken..
Vikten av att äta mjölksyrabakterier
Dålig kosthållning och ett levnadssätt med hög stress utsätter tarmfloran för stora utmaningar. Man vet idag att tarmflorans artrikedom och bakteriemängd påverkas av hur vi lever och vad vi äter och att ju större artrikedom tarmfloran har, desto bättre motståndskraft har vi motsjukdom och obalans.
Mikroorganismer och probiotika
Ordet probiotika myntades redan 1965, men kommer ursprungligen från grekiskan ochbetyder ”för livet”. Världshälsoorganisationen WHO har senare definierat ordet och dessbetydelse...
Säkrad överlevnad och patenterade skyddstekniker
Egenskaperna och aktiviteten hos mjölksyrabakterier beror på deras på deras livsduglighet i mag-tarmkanalen hos värden där de primärt verkar.
Resesällskapet som kan rädda semestern.
När man reser finns det risk för att magen kommer i olag och semestern får tillbringas på toaletten. Men med rätt förberedelser kan risken minskas, eller helt utebli
Orolig mage
Störningar i mag-tarmkanalen – eller ”orolig mage” – är dessvärre ett utbrett problem idag.
Om tarmen och mikrofloran
Tarmen är gränsen mellan utsidan och insidan av kroppen och också kroppens viktigaste område för kontakt och utbyte.
Om mjölksyrabakterier
Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter.
Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.
Ballongmage, uppblåst och gasig är de absolut vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.
Karakterisering visar bakteriestammarnas speciella egenskaper.
Det finns många olika stammar av exempelvis Lactobacillus acidophilus, men alla har inte samma egenskaper, utan påverkar sin miljö på olika sätt
Våra tillverkare
1934 grundades Institut Rosell av mikrobiologen Dr José Maria Rosell och Dr Edouard Brochu och står idag som pionjärer för utvecklingen av probiotika i världen.
Magbarometern berättar hur svenska magar mår.
70% uppger att de haft olika typer av magbesvär den senaste 12 månadersperioden.