Mikroorganismer och probiotika
Det probiotiska synsättet och mikroorganismens historia
Människans relation till mikroorganismer är uråldrig. Hälsoeffekter från levande bakterier i
maten beskrivs redan i gamla testamentet och fermenterad mjölk gavs till barn och under
konvalescens i det antika Grekland och i Romarriket.
År 76 f Kr rekommenderade den romerske historikern Plinius intag av jästa mjölkprodukter
vid magtarminfektioner. Det probiotiska synsättet grundlades senare av Eli Metchnikoff vid
Pasteur-institutet i Paris år 1908.
Vad är probiotika?
Ordet probiotika myntades redan 1965, men kommer ursprungligen från grekiskan och
betyder ”för livet”. Världshälsoorganisationen WHO har senare definierat ordet och dess
betydelse som; "Levande mikroorganismer som när de administreras i tillräcklig mängd ger
värden hälsofördelar".
Probiotika står som värd för flera typer av mikroorganismer:
Mjölksyrabakterier (Laktobakterier) - en typ av probiotika med förmågan att bl.a. genom
jäsning omvandla sockerarter till mjölksyra.
Bifidobakterier - en typ av probiotika med särskilt hög förmåga att bl.a. producera organiska syror, s.k. SCFA (short chain fatty acids), vilka bidrar till att stärka tarmslemhinnans barriär.
Kriterier för probiotika
För att en bakteriestam eller en jäst ska kvalificera sig som probiotisk behöver den uppfylla
uppställda kriterier:
- Ska vara karakteriserad.
- Vara säker för användaren.
- Vara levande vid intag och förbli levande i tarmen.
- Klara lagringsförhållanden.
- Ha bevisade hälsoeffekter.
Bakterier trivs på olika ställen i tarmen
Olika faktorer påverkar var i tarmen probiotiska stammar väljer att etablera sig, såsom pH-
värde (surt eller alkaliskt), syrenivåer och typen av bakterier i tarmfloran. Vissa områden,
som tunntarmen har mer syre och ett lägre pH-värde, medan andra områden har lite eller
inget syre, exempelvis vissa områden i tjocktarmen, vilket gör dessa områden lämpliga för de
bakteriestammar som inte behöver syre för att överleva.
Stödjer tarmens mikrobiella balans
Probiotiska bakterier har möjlighet att stödja tarmen på flera olika sätt. De producerar
organiska syror och stimulerar slembildning, vilket gör miljön ogynnsam för
sjukdomsframkallande bakterier, samt hjälper vår matsmältning och stödjer vår
immunsystem.
Inte tillåtet
I Sverige är det inte tillåtet att benämna bakterier och jäst som probiotika, oavsett om de
uppfyller de uppställda kriterierna eller inte. I stället benämns alla de bakterier och
jästsvampar som har hälsoeffekter som Mjölksyrabakterier eller Mjölksyrajäst. Benämningen
är egentligen inte korrekt, då inte alla bakteriesläkten producerar just mjölksyra.
Känslig tarm, IBS, Uppblåsthet, Gaser
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar IBS och Känslig tarm.
Bakterier, Tarmfloran, Maghälsa
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar om tarmfloran och de goda bakteriernas betydelse för vår maghälsa
Stärk ditt barns immunsystem, Goda Bakterier och D-Vitamin
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar om VAB, Barnets immunsystem, Goda bakterier och D-Vitamin
Uppblåst och gasig mage? Så återfår du balansen i tarmfloran
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de diskuterar ett av de vanligaste problemen i Sverige, nämligen en god och balanserad tarmflora.
Vad är IBS?
IBS - Irritable Bowel Syndrome, eller irritabel tarm som den också kallas på Svenska. IBS drabbar ca 10–20 % av befolkningen och debuterar oftast före 40 års ålder. Kvinnor är kraftigt överrepresenterade, men troligt finns ett stort mörkertal även hos män.
Probiotika och Immunsystemet
Immunsystemets ansvar är att skydda oss och hålla balansen mellan inkräktare och försvar genom rätt immunsvar, men också genom fysiska, mekaniska, kemiska och mikrobiologiska barriärer såsom urinvägar, hud och mag-tarmkanal.
S.Boulardii - Den probiotiska jästen som räddar semestern
Året är 1923. Den franska mikrobiologen Henri Boulard är på genomresa i Sydostasien och hamnar mitt i en koleraepidemi. Han upptäcker att lokalbefolkningen gör té på skalet av litchi- och mangostanfrukt för att lindra den akuta diarré som koleran ger, vilket gör honom nyfiken..
Vikten av att äta mjölksyrabakterier
Dålig kosthållning och ett levnadssätt med hög stress utsätter tarmfloran för stora utmaningar. Man vet idag att tarmflorans artrikedom och bakteriemängd påverkas av hur vi lever och vad vi äter och att ju större artrikedom tarmfloran har, desto bättre motståndskraft har vi motsjukdom och obalans.
De lilla barnets viktiga tarmflora
Tarmfloran etableras och utvecklas gradvis i olika stadier under dessa 1 000 dagar. Mångfald och sammansättning i tarmfloran påverkas av flera faktorer..
Säkrad överlevnad och patenterade skyddstekniker
Egenskaperna och aktiviteten hos mjölksyrabakterier beror på deras på deras livsduglighet i mag-tarmkanalen hos värden där de primärt verkar.
Resesällskapet som kan rädda semestern.
När man reser finns det risk för att magen kommer i olag och semestern får tillbringas på toaletten. Men med rätt förberedelser kan risken minskas, eller helt utebli
Orolig mage
Störningar i mag-tarmkanalen – eller ”orolig mage” – är dessvärre ett utbrett problem idag.
Om tarmen och mikrofloran
Tarmen är gränsen mellan utsidan och insidan av kroppen och också kroppens viktigaste område för kontakt och utbyte.
Om mjölksyrabakterier
Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter.
Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.
Ballongmage, uppblåst och gasig är de absolut vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.
Karakterisering visar bakteriestammarnas speciella egenskaper.
Det finns många olika stammar av exempelvis Lactobacillus acidophilus, men alla har inte samma egenskaper, utan påverkar sin miljö på olika sätt
Våra tillverkare
1934 grundades Institut Rosell av mikrobiologen Dr José Maria Rosell och Dr Edouard Brochu och står idag som pionjärer för utvecklingen av probiotika i världen.
Magbarometern berättar hur svenska magar mår.
70% uppger att de haft olika typer av magbesvär den senaste 12 månadersperioden.