Om mjölksyrabakterier

Om mjölksyrabakterier
Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter. Mikroorganismer är nödvändiga för allt liv, redan som nyfödd startar etableringen av mikroorganismer i och på kroppen. Mjölksyrabakterier är en form av levande mikroorganismer.
Naturligt i maten förr
Levande mjölksyrabakterier finns naturligt i mag-tarmkanalen och i syrad/fermenterad mat som t.ex. surkål, surströmming, men också i yoghurt och i honung. I det antika Grekland och Romarriket rekommenderades fermenterad mjölk till barn och år 76 f Kr rekommenderade den romerske historikern Plinius intag av fermenterade mjölkprodukter vid behandling av mag-tarminfektioner.
Att fermentera/mjölksyrajäsa är ett av världens äldsta sätt att konservera mat på. Beräkningar har visat att under stenåldern var det dagliga intaget av mjölksyrabakterier upp till en halv miljon gånger så stort som idag.
Det skulle dock dröja ända till 1904 innan Prof. Elie Metchnikoff lyckades isolera den första mjölksyrabakterien från bulgarisk yoghurt, och därmed initierades forskningen på olika probiotiska bakteriekulturer och dess inverkan på människan. Probiotika benämns idag som mjölksyrabakterier.
1904 – Prof. Elie Metchnikoff isolerar Lactobacillus bulgaricus från bulgarisk yoghurt.
1923 – Henri Boulardii isolerar en variant av Saccharomyces cerevisiae från litchi i Vietnam.
1965 – Stillwell/Lilly introducerar ordet probiotika som en ”substans eller organism som bidrar till tarmbalans”.
2001 – FAO/WHO fastslår en definition för probiotika: ”Levande mikroorganismer som när de intas i tillräcklig mäng ger positiva hälsoeffekter hos värden”.
2010 – Europas livsmedelsmyndighet EFSA förbjuder användningen av ordet probiotika då man anser att ordet i sig innehåller hälsopåståenden. Ordet probiotika benämns nu därför som mjölksyrabakterier.
Uppblåst och gasig mage? Så återfår du balansen i tarmfloran
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de diskuterar ett av de vanligaste problemen i Sverige, nämligen en god och balanserad tarmflora.
Stärk ditt barns immunsystem, Goda Bakterier och D-Vitamin
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar om VAB, Barnets immunsystem, Goda bakterier och D-Vitamin
Känslig tarm, IBS, Uppblåsthet, Gaser
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar IBS och Känslig tarm.
Bakterier, Tarmfloran, Maghälsa
Lyssna på Stine Åsell (Produktchef LactiPlus) och Suzanne Axell (Journalist & Programledare) när de pratar om tarmfloran och de goda bakteriernas betydelse för vår maghälsa

What is IBS?
IBS - Irritable Bowel Syndrome, or irritable bowel as it is also called in English. IBS affects about 10-20% of the population and most often debuts before the age of 40. Women are greatly overrepresented, but there is likely to be a large percentage of darkness in men as well.

Probiotics and the Immune System
The responsibility of the immune system is to protect us and keep the balance between invaders and defenses through the correct immune response, but also through physical, mechanical, chemical and microbiological barriers such as urinary tract, skin and gastrointestinal tract.

S.Boulardii - The probiotic yeast that saves the holidays
The year is 1923. French microbiologist Henri Boulard is transiting Southeast Asia and finds himself caught in the middle of a cholera epidemic. He discovers that the locals make tea on the peel of lychee and mangosteen fruit to relieve the acute diarrhea brought on by cholera, which makes him curious..

The Importance of Eating Lactic Acid Bacteria
Poor diet and a high-stress lifestyle expose the intestinal flora to great challenges. It is known today that the species richness and bacterial abundance of the intestinal flora are influenced by how we live and what we eat and that the greater the species richness of the intestinal flora, the better the resistance we have to disease and imbalance.

The important intestinal flora of the little ones
The intestinal flora is gradually established and developed in different stages during these 1,000 days. Diversity and composition of the intestinal flora is influenced by several factors..

Våra tillverkare
1934 grundades Institut Rosell av mikrobiologen Dr José Maria Rosell och Dr Edouard Brochu och står idag som pionjärer för utvecklingen av probiotika i världen.

Säkrad överlevnad och patenterade skyddstekniker
Egenskaperna och aktiviteten hos mjölksyrabakterier beror på deras på deras livsduglighet i mag-tarmkanalen hos värden där de primärt verkar.

Resesällskapet som kan rädda semestern.
När man reser finns det risk för att magen kommer i olag och semestern får tillbringas på toaletten. Men med rätt förberedelser kan risken minskas, eller helt utebli

Orolig mage
Störningar i mag-tarmkanalen – eller ”orolig mage” – är dessvärre ett utbrett problem idag.

Om tarmen och mikrofloran
Tarmen är gränsen mellan utsidan och insidan av kroppen och också kroppens viktigaste område för kontakt och utbyte.

Mikroorganismer och probiotika
Ordet probiotika myntades redan 1965, men kommer ursprungligen från grekiskan ochbetyder ”för livet”. Världshälsoorganisationen WHO har senare definierat ordet och dessbetydelse...

Magbarometern berättar hur svenska magar mår.
70% uppger att de haft olika typer av magbesvär den senaste 12 månadersperioden.

Karakterisering visar bakteriestammarnas speciella egenskaper.
Det finns många olika stammar av exempelvis Lactobacillus acidophilus, men alla har inte samma egenskaper, utan påverkar sin miljö på olika sätt

Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.
Ballongmage, uppblåst och gasig är de absolut vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.
