Mikroorganismer och probiotika

Det probiotiska synsättet och mikroorganismens historia

Människans relation till mikroorganismer är uråldrig. Hälsoeffekter från levande bakterier i

maten beskrivs redan i gamla testamentet och fermenterad mjölk gavs till barn och under

konvalescens i det antika Grekland och i Romarriket.

År 76 f Kr rekommenderade den romerske historikern Plinius intag av jästa mjölkprodukter

vid magtarminfektioner. Det probiotiska synsättet grundlades senare av Eli Metchnikoff vid

Pasteur-institutet i Paris år 1908.

Vad är probiotika?

Ordet probiotika myntades redan 1965, men kommer ursprungligen från grekiskan och

betyder ”för livet”. Världshälsoorganisationen WHO har senare definierat ordet och dess

betydelse som; "Levande mikroorganismer som när de administreras i tillräcklig mängd ger

värden hälsofördelar".

Probiotika står som värd för flera typer av mikroorganismer:

Mjölksyrabakterier (Laktobakterier) - en typ av probiotika med förmågan att bl.a. genom

jäsning omvandla sockerarter till mjölksyra.

Bifidobakterier - en typ av probiotika med särskilt hög förmåga att bl.a. producera organiska syror, s.k. SCFA (short chain fatty acids), vilka bidrar till att stärka tarmslemhinnans barriär.

Kriterier för probiotika

För att en bakteriestam eller en jäst ska kvalificera sig som probiotisk behöver den uppfylla

uppställda kriterier:

  • Ska vara karakteriserad.
  • Vara säker för användaren.
  • Vara levande vid intag och förbli levande i tarmen.
  • Klara lagringsförhållanden.
  • Ha bevisade hälsoeffekter.

Bakterier trivs på olika ställen i tarmen

Olika faktorer påverkar var i tarmen probiotiska stammar väljer att etablera sig, såsom pH-

värde (surt eller alkaliskt), syrenivåer och typen av bakterier i tarmfloran. Vissa områden,

som tunntarmen har mer syre och ett lägre pH-värde, medan andra områden har lite eller

inget syre, exempelvis vissa områden i tjocktarmen, vilket gör dessa områden lämpliga för de

bakteriestammar som inte behöver syre för att överleva.

Stödjer tarmens mikrobiella balans

Probiotiska bakterier har möjlighet att stödja tarmen på flera olika sätt. De producerar

organiska syror och stimulerar slembildning, vilket gör miljön ogynnsam för

sjukdomsframkallande bakterier, samt hjälper vår matsmältning och stödjer vår

immunsystem.

Inte tillåtet

I Sverige är det inte tillåtet att benämna bakterier och jäst som probiotika, oavsett om de

uppfyller de uppställda kriterierna eller inte. I stället benämns alla de bakterier och

jästsvampar som har hälsoeffekter som Mjölksyrabakterier eller Mjölksyrajäst. Benämningen

är egentligen inte korrekt, då inte alla bakteriesläkten producerar just mjölksyra.

Learn more about the stomach

What is IBS?

IBS - Irritable Bowel Syndrome, or irritable bowel as it is also called in English. IBS affects about 10-20% of the population and most often debuts before the age of 40. Women are greatly overrepresented, but there is likely to be a large percentage of darkness in men as well.

Learn more about the stomach

Probiotics and the Immune System

The responsibility of the immune system is to protect us and keep the balance between invaders and defenses through the correct immune response, but also through physical, mechanical, chemical and microbiological barriers such as urinary tract, skin and gastrointestinal tract.

Learn more about the stomach

S.Boulardii - The probiotic yeast that saves the holidays

The year is 1923. French microbiologist Henri Boulard is transiting Southeast Asia and finds himself caught in the middle of a cholera epidemic. He discovers that the locals make tea on the peel of lychee and mangosteen fruit to relieve the acute diarrhea brought on by cholera, which makes him curious..

Learn more about the stomach

The Importance of Eating Lactic Acid Bacteria

Poor diet and a high-stress lifestyle expose the intestinal flora to great challenges. It is known today that the species richness and bacterial abundance of the intestinal flora are influenced by how we live and what we eat and that the greater the species richness of the intestinal flora, the better the resistance we have to disease and imbalance.

Learn more about the stomach

The important intestinal flora of the little ones

The intestinal flora is gradually established and developed in different stages during these 1,000 days. Diversity and composition of the intestinal flora is influenced by several factors..

Learn more about the stomach

Våra tillverkare

1934 grundades Institut Rosell av mikrobiologen Dr José Maria Rosell och Dr Edouard Brochu och står idag som pionjärer för utvecklingen av probiotika i världen.

Learn more about the stomach

Säkrad överlevnad och patenterade skyddstekniker

Egenskaperna och aktiviteten hos mjölksyrabakterier beror på deras på deras livsduglighet i mag-tarmkanalen hos värden där de primärt verkar.

Learn more about the stomach

Resesällskapet som kan rädda semestern.

När man reser finns det risk för att magen kommer i olag och semestern får tillbringas på toaletten. Men med rätt förberedelser kan risken minskas, eller helt utebli

Learn more about the stomach

Orolig mage

Störningar i mag-tarmkanalen – eller ”orolig mage” – är dessvärre ett utbrett problem idag.

Learn more about the stomach

Om tarmen och mikrofloran

Tarmen är gränsen mellan utsidan och insidan av kroppen och också kroppens viktigaste område för kontakt och utbyte.

Learn more about the stomach

Om mjölksyrabakterier

Mikroorganismer finns överallt på jorden och i såväl människor som djur. I allt vatten, i luften vi andas och i maten vi äter.

Learn more about the stomach

Magbarometern berättar hur svenska magar mår.

70% uppger att de haft olika typer av magbesvär den senaste 12 månadersperioden.

Learn more about the stomach

Karakterisering visar bakteriestammarnas speciella egenskaper.

Det finns många olika stammar av exempelvis Lactobacillus acidophilus, men alla har inte samma egenskaper, utan påverkar sin miljö på olika sätt

Learn more about the stomach

Ballongmage, uppblåst och gasig - vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.

Ballongmage, uppblåst och gasig är de absolut vanligaste magbesvären hos svenska kvinnor.